Biopotraviny: sú potraviny vyrobené zo surovín pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva dopestované bez použitia umelých hnojív, chemických postrekov, genetických manipulácií, hormónov a týrania zvierat.

Sú vyprodukované čo najšetrnejším spôsobom, bez použitia syntetických konzervačných látok a farbív:

  • Neobsahujú chemické látky – konzervačné látky, farbivá, aromatiká
  • Pri ich pestovaní sa nepoužívajú chemické pesticídy(hnojivá)
  • Pri chove zvierat v ekologickom poľnohospodárstve je zachovaná „welfare“ – pohoda zvierat
  • Sú chutnejšie
  • Neobsahujú geneticky modifikované organizmy
  • Sú nutrične bohatšie
  • Sú dopestované maximálne šetrne k prírode
  • Vďaka ekologickému poľnohospodárstvu sa na trhu objavujú už dnes zabudnuté druhy obilnín a strukovín
  • Bývajú spojené s certifikátom FAIR TRADE – spravodlivé obchodovanie s rozvojovými krajinami
  • Biopotraviny obsahujú menej vody a viac aromatických látok v porovnaní s konvenčnými. Preto sú chutnejšie – majú výraznú, charakteristickú chuť.

V porovnaní s konvenčnými potravinami obsahujú biopotraviny viac horčíku a železa, ako aj vitamínu C, ktoré sú dôležité pre odolnosť proti ochoreniam zo stresu a proti poruchám srdečnej činnosti. Biopotraviny obsahujú tiež viac vlákniny a bioaktívnych látok, čím znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení.

Bioprodukty patria k drahším na našom trhu. Treba si ale uvedomiť, že ekologickí poľnohospodári majú:

  • väčšinou menšie pozemky
  • viac druhov plodín
  • viac ručnej práce

a spracovatelia:

  • spracúvajú menšie objemy sezónne a bez chémie